Designing NHPR's Acoustics


        Radio on FacebookJoin us on Facebook

Acoustical design for New Hampshire Public Radio started long before the station had even selected a building. "Our first discussions about this project were in 2004," says Richard Schrag, project manager for Russ Berger Design Group (RBDG). "NHPR had started assessing possible facility upgrades back in 2001. At that time, the plan was to add on to the existing station, but the building was landlocked with limited parking and code issues. Once we got into the details of all that the station wanted to do - and considering all the disruption that would accompany a renovation in place - it became clear that it made better sense to look at relocating the entire facility."

"At the start," recalls Schrag, "we helped NHPR develop an architectural program, which basically listed all the rooms the station would need and identified sizes for each of them. Once we totaled it up, the station had a benchmark to use in looking for properties that might be a good fit." RBDG also developed guidelines for the station's property search, including a checklist of issues that would affect the facility's acoustics, such as neighborhood noise sources, structural capacity and optimum clear height. Because this was to be a radio station, properties were also evaluated for other specialty items like a place for uplink and downlink dishes, unobstructed look angles to the satellites, availability of a stand-by generator, and provisions for adding supplementary air conditioning systems.

NHPR looked at a variety of other buildings before selecting its current location. For each, acoustics was considered along with the more obvious issues of location, available space, lease costs and amenities. Other buildings had specific issues to contend with, like adjacent tenants (a movie theater, for example) that might create noise disturbances, and structure-borne vibration from adjacent rail lines. "By taking the time to find a building that was really right for the station," Schrag adds, "NHPR avoided a lot of potential pitfalls and really tailored the project to fit its capital campaign budget."

An important element in finding the right home was the location's ability to accommodate a large multi-purpose space that would serve as a gathering space for the station's community, and would be large enough to handle staff meetings and fundraising phone banks. NHPR also wanted to visually connect the multi-purpose room with the main on-air control room to accommodate recording and broadcast of musical performances and events such as "town hall" meetings.

Because the lease space that NHPR selected was above ground in a multi-story building, RBDG chose to implement a floating floor system. "This building has ceiling height that is less than optimum," Schrag continues. "By incorporating the wire management systems for the broadcast cabling into the floating floors, we were also able to keep the audio wiring physically separate from the power distribution overhead." Structural limitations precluded additional concrete slabs, so the floating floors were constructed of multiple layers of plywood and gypsum board supported by a grid of isolation pads specially designed to match that load.

NHPR is on the building's top floor, so RBDG also paid particular attention to possible noise transmission through the roof, especially from mechanical equipment in the penthouse above. Even noise from water flowing through the roof drains was addressed. According to Schrag, "The results are an extremely low noise floor in the acoustical spaces, even below the target levels we set."

"In a facility like this, the floor plan can be a real challenge," he notes. "Any existing building imposes constraints on the layout, due to the particular shape of the lease space and the location of elevators, stairs, restrooms and electrical service. Also, unlike new construction, where floating floors can be recessed into the structural slab so that the finished surfaces match adjacent spaces, working with an existing structure meant we had to raise the studios above the rest of the surrounding rooms." Transitions were carefully crafted both to meet accessibility codes and to avoid getting in the way of efficient workflow. Ultimately, that led to a plan with the technical spaces grouped together, central to the floor plan. "This gives more windows to the office spaces, but maintains easy connections between the studios and all the different groups that use them," Schrag says.



Acceptable Use Policy
blog comments powered by Disqus

[an error occurred while processing this directive]

Today in Radio History

Milestones From Radio's Past

The history of radio broadcasting extends beyond the work of a few famous inventors.

EAS Information More on EAS

NWS XML/Atom Feed for CAP Messages

The feed provides feeds for all US states and territories.

Wallpaper Calendar

Radio 2014 Calendar Wallpaper

Need a calendar for your computer desktop? Use one of ours.

The Wire

A virtual press conference

Information from manufacturers and associations about industry news, products, technology and business announcements.

Join Us Facebook Twitter YouTube LinkedIn
Radio magazine cover

Current Issue

88Nine Radio Milwaukee

A New Home Brings Community Together

Browse Back Issues

[an error occurred while processing this directive]